Українська версія сайту

«У чарівний світ розкритої книги всім доступний вхід»

24-04-2018

Книги – кораблі думки, які плавають хвилями часу і несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління.

Ф. Бекон

23 квітня - доленосна для світової літератури дата. У цей день народились такі видатні письменники, як Моріс Дрюон, Володимир Набоков, Андрій Курков, Григорій Тютюнник, а також померли такі літературні велетні, як Мігель де Сервантес Сааведра, Вільям Шекспір, Інка Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський. Тому природно, що саме цей день, за пропозицією Міжнародної асоціації книговидавництв, був обраний Генеральною конференцією ЮНЕСКО Всесвітнім днем книги та авторського права.

«У чарівний світ розкритої книги всім доступний вхід»

Таким чином, починаючи з 1995 року, 23 квітня майже у 200 країнах світу святкується Всесвітній день книги і авторського права. Своїм святом цей день вважають автори, видавці, вчителі, бібліотекарі та всі, хто причетний до книжкової справи.

З нагоди даного свята у бібліотеці Прикарпатського факультету (м. Івано-Франківськ) бібліотекарем Любов’ю Микицей та викладачами кафедри соціально-гуманітарних дисциплін для здобувачів вищої освіти проведено лекторій «У чарівний світ розкритої книги всім доступний вхід». Учасники лекторію дізналися, що відзначаючи Всесвітній День книги та авторського права, особлива увага громадськості приділяється важливій ролі книги у збереженні, примноженні світової культури, збагаченні культурної спадщини людства, розвитку міжкультурного діалогу, залученню уваги органів державної влади, суспільства до книги як носія інформації, джерела отримання знань, засобу спілкування та комунікації, які залишаються основою активної освіти і критичного мислення.

«У чарівний світ розкритої книги всім доступний вхід»

Також було наголошено, що зміни, які відбуваються в суспільному та науковому розвитку, створення видань на електронних носіях, жодним чином не відміняють, а навпаки, актуалізують значення книги та друкованого слова, які завжди посідали особливе місце в системі знань.

Разом з тим, здобувачам вищої освіти розповіли про те, що авторське право історично виникло внаслідок потреби захистити права авторів літературних творів та творів мистецтва і сьогодні авторське право поширюється фактично на будь-які результати творчої діяльності, включаючи комп’ютерні програми і бази даних, фільми, фотографії і скульптури, архітектурні проекти, рекламні проспекти, карти і технічні креслення.

На завершення усі присутні мали змогу переглянути книжкову виставку «Книга як джерело знань та соціокультурного розвитку».

Прикарпатський факультет (м. Івано-Франківськ)

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

м. Івано-Франківськ, вул. Національної Гвардії, 3

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (0342) 52-32-00

X
X