Українська версія сайту

Знайомство із витворами ковальського ремесла

14-05-2015

Сьогодні вже неможливо уявити собі Івано-Франківськ без кованих скульптур, які містові щороку залишають на згадку ковалі з цілого світу. Міжнародний фестиваль “Свято ковалів” — одне з найбільших ковальських свят у Європі. Фестиваль започаткували у 2003 році задля відтворення призабутих в Україні за часи СРСР ковальських традицій та популяризації ремесла. На “Свято ковалів”, щороку до Івано-Франківська з’їжджаються кількасот ковалів із цілого світу.

Впродовж кількох днів місто перетворюється на величезну живу кузню, ковалі демонструють особливості своєї школи, презентують готові вироби. Поки ковалі кують, можна придивлятися, спілкуватися, купувати, відвідувати виставку ковальських виробів або ж і собі спробувати стати ковалем і викувати щось на пам'ять під керівництвом коваля-професіонала.

Знайомство із витворами ковальського ремесла

Скульптури у різних частинах міста можуть бути приємними сюрпризами під час прогулянок Івано-Франківськом. Кожна скульптура – це вияв співпраці та взаєморозуміння між представниками різних шкіл ковальства із різних країн. Володарі вогню та металу з Польщі, Німеччини, Австрії, Франції, Нідерландів, США, Росії, Білорусі, України разом працювали над кожною скульптурою, доповнюючи її численними елементами, створеними впродовж кількох фестивальних днів.

13 травня знайомство із витворами ковальського ремесла відбулося для курсантів навчально-наукового інституту підготовки фахівців для підрозділів слідства та кримінальної міліції, які навчаються та проходять службу на базі Прикарпатського факультету.

Курсанти мали можливість помилуватися скульптурою, що нагадує стилізований пліт, прикрашений безліччю кованих елементів, що символізують пробудження природи: птахи, які в’ють гніздо, квітучі каштани, квіти, комахи, композицією «Букет майстрів», що символізує розвиток, прагнення особистості досягти вершини мудрості та пізнати істину. Також молодих людей вразили своєю красою ковані шедеври: «Великоднє сонечко», «Дерево щастя», «Арка», «У рамках ковальських традицій». Особливе захоплення викликала скульптура «Круговерть ковальських міст», яку виготовлено на честь входження Івано-Франківська до Асоціації ковальських міст у 2009 році. Серед інших кованих скульптур її вирізняє і те, що вона має функціональне призначення — як розважальний атракціон для жителів та гостей міста. Вгорі карусель прикрашає складна композиція різноманітних кілець. А над сидіннями розміщено 17 круглих медальйонів з гербами міст — членів асоціації.

Знайомство із витворами ковальського ремесла

Також під час екскурсії курсанти відвідали фортечну галерею «Бастіон», де експонується виставка живопису восьми прикарпатських і львівських художників "Станіславська весна", виставка архітектурних робіт студентів кафедри основа архітектури Інституту архітектури, будівництва і туризму Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Окрім того крамнички «Бастіону» вразили курсантів асортиментом народних виробів: від вишиваних сорочок та різьблених скриньок, до розписаних тарілок із символікою міста, великодніх писанок, плетених меблів, ліжників, гончарних виробів та предметів антикваріату.

Знайомство із витворами ковальського ремесла

Прикарпатський факультет

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

м. Івано-Франківськ, вул. Національної Гвардії, 3

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (0342) 52-32-00

X
X