Українська версія сайту

Святкування Масляної на Прикарпатті

14-03-2016

Масляна – древнє слов'янське свято, що дісталося нам у спадщину від язичницької культури, яке збереглося і після прийняття християнства. Слов'яни святкували його в дні весняного рівнодення, а головним сенсом усіх заходів було бажання задобрити природу, щоб отримати хороший урожай.

Святкування Масляної на Прикарпатті

Масляна була сприйнята християнською церквою фактично як релігійне свято й одержала назву Сирний або Сиропусний тиждень. Святковий час, для якого традиційним був своєрідний розгул ситості й веселощів.

За звичаєм, раніше цього тижня набожні українці вже відмовлялися від м’ясної їжі. Проте наставало справжнє свято молокопродуктів та яєць. Упродовж Масниці кожній українській господині найперше годилося щодня готувати... ні, не млинці, а макітру вареників iз сиром, щедро присмачених вершковим маслом та сметаною. Свого часу навіть побутували прислів’я: «Чекайте, вареники, прийде й на вас Масниця!», «Вареники доведуть, що і хліба не дадуть!».

Святкування Масляної на Прикарпатті

Не могли оминути традиції пращурів й працівники та курсанти факультету №3 (м. Івано-Франківськ). У суботу, 12 березня, приміщення їдальні факультету зібрало поціновувачів вареників на конкурсі «Вареники, як для себе». У конкурсі брали участь сім команд з числа курсантів, а також команда від постійного складу (на позаконкурсній основі). За дві години конкурсанти повинні були самостійно замісити тісто, розкачати його, вирізати палянички, зробити начинку і наліпити вареників.

Важко передати словами той азарт, який панував у залі, за кожним столом кипіла робота. Як дівчата, так і хлопці показували свої вміння, ділилися технікою та тонкощами ліплення вареників. Із поставленими завданнями всі учасники справилися на відмінно, наліпивши в загальній кількості майже 3500 одиниць. Переможцями стали курсанти 104 та 106 взводів, які встигли наліпити по сімнадцять підносів вареників кожен.

Святкування Масляної на Прикарпатті

Після конкурсу всі курсанти під час обіду досхочу посмакували варениками. Адже здавна вважалося, що у дні Масляного тижня треба їсти стільки, скільки душі завгодно, про запас, на весь майбутній Великодній піст.

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

м. Івано-Франківськ, вул. Національної Гвардії, 3

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (0342) 52-32-00

X
X