Українська версія сайту

Святкування Дня письменника

04-03-2016

За рішенням 48-го міжнародного конгресу ПЕН-клубу було створено ще одне весняне свято – Всесвітній день миру для письменника. Відтак, третього березня вшановують відомих літературних діячів.

В рамках відзначення цього дня, науково-педагогічний склад факультету №3, курсанти і студенти мали приємну нагоду поспілкуватися з українською поетесою, перекладачем, літературознавцем Галиною Петросаняк, авторкою збірок поезій «Парк на схилі» (1996), «Світло окраїн» (2000), «Спокуса говорити» (2008), лауреатом премії Губерта Бурди, що присвоюється у Німеччині східноєвропейським лірикам. На сьогодні її твори перекладені французькою, німецькою, польською, англійською, російською та білоруською мовами.

Під час зустрічі, яка проходила у теплій та творчій атмосфері, обговорювалися актуальні питання місця літератури як унікального феномена у становленні особистості і громадянина, аналізувалися сучасні твори українських письменників. Гостя ознайомила присутніх зі своїм творчим доробком, зокрема слухачам сподобалися високомайстерні авторські переклади німецьких письменників, у яких відтворено реалії життя Галичини на початку ХХ ст.

До свята курсантами й студентами були підготовлені тематичні презентації, які продемонстрували здобутки сучасного українського красного мистецтва, акцентували увагу на творах, які варто прочитати, та знайомили з постатями багатьох відомих письменникам, які сьогодні є «обличчям» сучасної української літератури.

Святкування Дня письменника

Особливе зацікавлення викликала презентація про творчу спадщину цьогорічного нобелівського лауреата в галузі літератури Світлани Алексієвич, яка є уродженкою міста Івано-Франківська. Присутні мали змогу ознайомитися з її творами, а також поспілкуватися про їх жанрову палітру з Галиною Петросаняк, яка доповнила підготовлену інформацію цікавими думками про своєрідність авторського стилю письменника і злободенність порушених у творах питань.

Варто також згадати підготовлену виставку книг як українських, так і зарубіжних письменників, якими володіє бібліотека факультету. Бажаючі можуть насолодитися читанням творів Загребельного, Шевченка, Куліша, Мушкетика, Федоріва, Коцюбинського, Франка, Котляревського, Шевчука, Українки та багатьох інших українських письменників і поетів, а поціновувачі зарубіжної класики без труднощів знайдуть твори таких грандів світового письменства як Манн, Стендаль, Діккенс, Ремарк, Лондон, Бальзак, Кафка та ін.

Підсумовуючи, можна сказати що учасники заходу дізналися багато цікавого і нового для себе в царині літератури, насолодилися естетикою інтелектуального та літературного дискурсу.

Факультет №3 (м. Івано-Франківськ)

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

м. Івано-Франківськ, вул. Національної Гвардії, 3

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (0342) 52-32-00

X
X