Українська версія сайту

Роль молоді у боротьбі за відновлення української державності

21-10-2015

20 жовтня на базі Прикарпатського факультету НАВС з нагоди відзначення 25-ї річниці Революції на граніті та утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, вшанування патріотизму і мужності української молоді проведено наукові читання «Молодь у боротьбі за відновлення української державності: від Революції на граніті до Революції гідності». Організаторами даного заходу виступили: керівництво факультету Сергій Братель та Ігор Луговий, кафедра соціально-гуманітарних дисциплін Тетяна Дем’янчук та Олександра Пташник-Середюк.

Роль молоді у боротьбі за відновлення української державності

Сьогодні, коли Україна веде боротьбу за збереження власної незалежності, варто частіше згадувати ті події, які стали початком краху комуністичного режиму та відновлення незалежності у 1991 році.

Враховуючи історичне значення Революції на граніті у справі здобуття Україною незалежності, необхідно більш детально говорити про події 2-17 жовтня 1990 року, коли більше 150 студентів-мітингувальників «кинули» власне життя і здоров’я на київський холодний граніт.

2 жовтня 1990 року в Києві на майдані Незалежності (тоді - площі Жовтневої революції) студенти розбили наметове містечко та оголосили політичне голодування. Молодь була з Києва, Львова, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Сум, Рівного, Полтави, Дрогобича, Вінниці, Тернополя. На їх підтримку почали страйкувати студенти всіх вищих навчальних закладів Києва, а також учні технікумів, ПТУ і старшокласники. Студентські акції протесту пройшли і в обласних центрах. Керували акцією співголови Українських студентських спілок - Олесь Доній, Маркіян Іващишин та Олег Барков.

У 90-му році студентське голодування, яке дістало назву «Революція на граніті», посприяло здобуттю Україною незалежності. Це був перший Майдан. Потім пройшло 14 років - і стався другий. Потім - третій Майдан, який і зараз продовжується на Сході. Така історична невблаганність останні 25 років домінує над Україною. Всі ці події гартують нас, як націю.

Наукові читання ставили за мету показати політичну історію українського Майдану як боротьби за повернення України до Європи: через Революцію на граніті, Помаранчеву революцію 2004 року до Революції Гідності 2013-2014 років.

Роль молоді у боротьбі за відновлення української державності

Під час читань обговорювалися питання щодо ролі у суспільно-політичному житті країни на зламі століть українських молодіжних організацій, місця молоді у процесах становлення та розбудови правової держави та морально-ціннісних орієнтирів сучасної української молоді.

В заході взяли участь науково-педагогічні працівники, курсанти та студенти факультету, слухачі навчально-наукового інституту заочного навчання, вчені-історики Івано-Франківського національного медичного університету, Івано-Франківського університету імені Короля Данила Галицького. Крім того, серед запрошених гостей варто було б відзначити студентку філософського факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника – Шульгу Вікторію, яка брала активну участь у Революції гідності як волонтер Мальтійської служби допомоги та Івана Петляка – священнослужителя, волонтера, військового капелана, «пластуна» з 25-ти річним стажем протоієрея.

Роль молоді у боротьбі за відновлення української державності

Учасники читань активно дискутували про причини та особливості перебігу революцій, наголошували на внесках української молоді у здобутті незалежності України. Активну участь в обговореннях приймали слухачі НКП м. Івано-Франківськ, які є учасниками антитерористичної операції.

Учасники наукових читань успішно поділились своїми науковим і практичним досвідом, набули нових знань, що посприяло формуванню громадських почуттів, збереженню пам’яті про борців за незалежність України.

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

м. Івано-Франківськ, вул. Національної Гвардії, 3

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (0342) 52-32-00

X
X