Українська версія сайту

Правовий лекторій «Незадекларована праця як проблема в Україні»

15-04-2021

Такою була тема правового лекторію, який 14 квітня для курсантів 2-го і 3-го курсів провели на платформі Zoom Meeting доцент кафедри публічного та приватного права Прикарпатського факультету (м. Івано-Франківськ) НАВС Ольга Таран і професор цієї кафедри Світлана Мельничук.

Правовий лекторій «Незадекларована праця як проблема в Україні»

Ольга Таран ознайомила здобувачів вищої освіти з основними формами незадекларованої праці, зокрема виконанням трудових обов’язків без укладення трудового договору, зайнятістю особи в неформальному секторі, приховуванням відпрацьованого часу та частини заробітної плати, підміною трудових договорів цивільно-правовими договорами. Зауважила, що нині 21 % працездатного населення України зовсім або частково не декларують трудові відносини з роботодавцем, що засвідчує актуальність проблеми неофіційного працевлаштування в Україні.

Правовий лекторій «Незадекларована праця як проблема в Україні»

Світлана Мельничук схарактеризувала найпоширеніші ризики й типові наслідки незадекларованої праці для працівників, зокрема: відсутність гарантованого розміру заробітної плати, трудового стажу, соціального страхування, права на оплачувану відпустку, допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю чи нещасним випадком на виробництві. Також проаналізувала питання відповідальності роботодавців за неоформлення трудових відносин із працівниками.

Учасники лекторію переглянули тематичний ролик проєкту Державної служби України з питань праці «Виходь на світло», присвячений незадекларованій праці, й обговорили шляхи подолання цього явища в Україні.

Прикарпатський факультет (м. Івано-Франківськ) 

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

м. Івано-Франківськ, вул. Національної Гвардії, 3

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (0342) 52-32-00

X
X