Українська версія сайту

Концептуальні асоціації курсантів Прикарпаття

30-09-2020

29 вересня доценти кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Прикарпатського факультету (м. Івано-Франківськ) НАВС Олександра Пташник-Середюк і Володимир Яслик з метою вивчення психоемоційного клімату в колективі провели зі здобувачами вищої освіти 1-го курсу розвивально-пізнавальне заняття.

Концептуальні асоціації курсантів Прикарпаття

  Заздалегідь учасників було розподілено на підгрупи за гендерною ознакою. Дослідження проводили в ігровій формі, воно ґрунтувалося на асоціативних рядах як базових властивостях мислення, важливих для будь-якого різновиду мовленнєвої діяльності людей різного фаху, зокрема юридичного. Слова-стимули, запропоновані науково-педагогічними працівниками, дали змогу виявити реакції-асоціати, за якими й було з’ясовано, що формування особистості правоохоронців залежить від їхнього індивідуального характеру й умов, у яких вони перебувають. Також курсантам було запропоновано такі концепти-стимули: прапор, дім, сім’я, академія, друг, мова, держава тощо. Чимало реакцій-асоціатів мали тотожності, хоча, за гендерною диференціацією, і певні відмінності. Так, юнаки в асоціативному ряді концепту «Сім’я» зазначили такі слова-реакції: дім, щастя, сенс життя, родина. Водночас дівчата асоціюють сім’ю з теплом, затишком, любов’ю. Цікавими були реакції-асоціати на поняття «академія». Для дівчат – це відповідальність, дисципліна, навчання та курсантське життя, для хлопців – поліція, навчальний заклад, домівка й престижність. Відрадно, що жодна з реакцій на концепти-стимули не була негативною, що свідчить про сприятливі умови виховання майбутніх правоохоронців.

Концептуальні асоціації курсантів Прикарпаття

Концептуальні асоціації курсантів Прикарпаття

Такі заняття сприяють налагодженню комунікації здобувачів вищої освіти з наставниками, а також дають змогу своєчасно скорегувати міжособистісні й міжгрупові відносини в разі виникнення непорозумінь.

   

Прикарпатський факультет (м. Івано-Франківськ)

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

м. Івано-Франківськ, вул. Національної Гвардії, 3

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (0342) 52-32-00

X
X