Українська версія сайту

«Тарас Шевченко і українська національна ідея»

03-04-2017

Важливим джерелом передачі історичної пам’яті є зустріч із очевидцями та учасниками подій минулого. 29 березня відбулася така зустріч курсантів факультету №3 (м. Івано-Франківськ) з ветераном-учасником ОУН-УПА Степаном Приймою на тему «Тарас Шевченко і українська національна ідея».

«Тарас Шевченко і українська національна ідея»

У своїй розповіді Степан Васильович зазначив, що існує думка, що саме істинно геніальні письменники пов’язують свою творчість із поняттям “народність”. Лише кращі представники еліти здатні осягнути глибину національної душі. І тому поет визнається народним, чим більше він пов’язаний з нацією. Взірцем у цьому розумінні є постать Т. Шевченка, посередництвом творів якого – генія духу і слова – маємо необхідність сьогодні вкотре піднімати проблеми національної свідомості, історичних знань українців, національно-культурної спадщини. Адже саме Т. Шевченко був першим, хто звернувся до пам’яті українського народу, до його культури та творчості, щоб пізнати всю його минувшину, а тим самим і його національну душу.

Під час зустрічі пан Степан, цитуючи «Розриту могилу», «Посланіє», «Мені тринадцятий минало» та «Думи», намагався передати усю любов Кобзаря до рідної землі та віру у непереможну силу українського народу. На завершення він наголосив: збагнути силу Шевченкового духу, всебічно відчути український і загальнолюдський добротвірний «огонь в одежі слова», глибше осмислити наснажуючу націєтворчу сутність буття необхідно кожному неупереджено, з чистими, моральними помислами перечитувати все, що написав поет-предтеча.

«Тарас Шевченко і українська національна ідея»

Факультет № 3 (м. Івано-Франківськ)

 

Інші навчальні підрозділи

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

м. Івано-Франківськ, вул. Національної Гвардії, 3

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (0342) 52-32-00

X
X